+video's staan op volgorde van lancering, voor de nieuwste, scrol je helemaal naar beneden+

Me Made Wardrobe

Ooit, op een dag jaren geleden in mijn naaikamer in ons vorige huis, dacht ik ‘Als het ooit nog oorlog word, kan ik alles wat we nodig hebben zelf maken’.
Daar heb ik het afgelopen jaar vaak aan terug gedacht. Hoewel mijn hart klopt voor veel onderwerpen, loopt naaien en dingen maken als rode draad door mijn leven. Naast mijn ene oma zat ik om te leren breien, naast de andere om te leren naaien. Ik nam alle handelingen in me op. Ik koester de oude knopen en de ‘Hermanides’ labels die ik van oma erfde en maakte als kind alles voor mijn beer, van kleding tot huisraad. Als tiener begon ik kleding zelf te maken met de oude naaimachine die ik kreeg van mijn (stief) papa. Ik maakte rokken van spijkerbroeken en jurken van vintage beddengoed, terwijl ik droomde over een eigen huishouden en kindertjes waarvoor ik alles zelf maakte. Die droom is uitgekomen en zonder uitzondering, zodra ik ga zitten achter mijn naaimachine beland ik in die flow staat. Je kunt me ervoor wakker maken en ik word er altijd vrolijk van om stofjes uit te zoeken voor een nieuw project.

In onze garderobe vind je vooral zelfgemaakt, tweedehands of tijdloze, duurzame items die ik wel nieuw kocht.

Het kriebelt in mij al heel lang om video's te gaan maken. Waarover? Over van alles! Mindful (en niet mindful) parenting, onze kruiden en groentetuin, mijn lievelingsboeken, mijn persoonlijke groei in het leven. Ik kan nog wel even doorgaan. Ik besloot te beginnen met een onderwerp wat aanvoelt als tweede natuur; kleding naaien. In deze serie ga ik laten zien hoe ik voor ons allemaal een Ethical Wardrobe creëer. Vooral door al die geduldig wachtende stofjes te gebruiken, maar ook door te zoeken naar de perfecte tweedehands pareltjes.
Een serie vol inspiratie, tips en tutorials. Rokken voor mama, jurkjes voor de meiden, sweaters voor de jongens, een overhemd voor mijn lief en zo af en toe een kussenhoes of gebreide wanten.
Op deze pagina vind je steeds de nieuwste video en eventueel de patronen en aanvullende informatie waarnaar ik verwijs in de afleveringen. 
Ik wens je heel veel kijk plezier en als je vragen hebt kun je altijd contact opnemen!

Liefs Anouk

Me Made Wardrobe video#01

In deze eerste video neem ik je mee mijn naaiatelier in. Een kijkje door al mijn stofjes en een blik op het 'want to make' lijstje van Lisa en mij. 
Ik laat zien waar ik online graag neuzel en zoek alvast een deel van mijn kast uit op zoek naar kledingstukken die ik misschien nog kan upcyclen.

Hieronder nog even de webshops en de uitleg van de duurzaamheidskeurmerken voor stoffen.

Mevrouw Jet

Schone stoffen

Fraaii

Hazeltjes

Sew for Planet

Eco Fashion Fabrics

Stoffen Tijd

Van Domburg Textiel

Stoffen.net

 

Nog voordat ik me bewust werd van de impact van dieren eten op ons milieu, was ik me al bewust van de impact van het verbouwen van katoen en het kleuren ervan op onze aarde en de mensen die ermee werken. Ik koop al jaren mijn kleding tweedehands of maak het zelf. Sporadisch koop ik iets nieuws en let dan op de duurzaamheid van het merk en de tijdloosheid van het stuk. 
De meest duurzame stof is linnen, zelfs de niet-biologische variant. Alle stoffen zijn tegenwoordig voorzien van het Oeko-tex keurmerk, waarin Europese richtlijnen zijn gewaarborgd. Het zegt nog niet echt veel over de mate van duurzaamheid; het varieert van niet duurzaam, tot heel duurzaam, kort gezegd. Dat komt omdat sommigen merken heel duurzaam werken, maar nog niet hebben geïnvesteerd in het voeren van het GOTS label. Hieronder vind je de links naar verdere uitleg over de soorten keurmerken.

 

https://keurmerkenwijzer.nl/keurmerken/global-organic-textile-standard/

https://keurmerkenwijzer.nl/keurmerken/oeko-tex-standard-100/

 


Last Minute Mittens for Kids

In deze video maak ik last-minute wantjes voor de kleintjes, want het gaat morgen sneeuwen en vriezen komende week. Onder de video vind je de bestanden voor de wantjes. Een voor dikke stof, zoals lammy of een oude winterjas van jezelf, zodat er nog ruimte is om het wantje te keren. Het andere patroon is voor twee wat dunne stoffen, een buiten en een voering stof. Let op; het is echt een last minute projectje, want door het 'platte' patroon, zitten ze snel in elkaar. Maar een '3D' duim zit beter. Al moet ik zeggen dat ze prima zitten bij de kleintjes en hun handjes zullen warm blijven als er sneeuwballen worden gegooid en sneeuwpoppen gemaakt.

Patroon Want 2 Tot 4 Jaar
Afbeelding – 1,2 MB 498 downloads
Patroon Want 2 Tot 4 Jaar Voor Dikke Stof Zonder Keren
Afbeelding – 1,2 MB 422 downloads

Sewing A Gathered Skirt

Patroon Zak
Afbeelding – 1,0 MB 424 downloads

Hier volgen nog even de maten voor de delen die je moet knippen:

2 rechthoeken van 125 cm breed bij 80 cm lang (de laatste maat is in de draadrichting van de stof, parallel aan de zelfkant)

2 rechthoeken 125 cm breed bij 10 cm lang

Optioneel voor een strikband en lussen:

4 smalle repen van 125 cm breed bij 7 cm lang.
3 of 6 kleine rechthoeken van 7 cm breed bij 5 cm lang.

 

Ik knipte de stof uit een biologische linnen, gekocht bij een groothandel. Vergelijkbare stoffen vind je bijvoorbeeld hier


Sewing Birthday Sweaters

De stoffen die ik gebruik in deze video zijn van See You At Six
Bij de meeste webshops kun je de collectie van SYAS vinden. Ik ben al jaren fan!

Het patroon dat ik gebruikte voor deze sweaters is de Mitch Sweater uit La Maison Victor


Seven Sewing Tips

In deze video deel ik mijn tips om te beginnen met het maken van je eigen kleding!