Human Design

YOU ARE DESIGNED TO BE FULLY EQUIPPED

Leven als jezelf. Het klinkt zo logisch, maar hoeveel van ons leven in verbinding met dat waar ons hart blij van wordt?


Volgens Human Design heeft iedereen een eigen energiebron en een specifiek talentenpakket om te doen waar we blij van worden en daardoor een groter doel dienen. Als we onze energie gebruiken zoals die bedoeld is, ervaren we flow en verbinding. Precies datgeen wat voor ons bedoeld is, komt op ons pad. Je gevoel volgen komt aardig in de buurt. En dat kunnen we specifieker maken aan de hand van onze unieke Human Design Chart.

 

Human Design laat alle aspecten van menszijn zien, ingeweven op een unieke manier in onze persoonlijke BodyGraph

 

Human Design is een samensmelting van mystieke leringen en wetenschap; met haar oneindige variaties en mogelijkheden die we ontdekken in onze chart (de Bodygraph) geeft Human Design inzicht in onze uniekheid. Human Design vraagt ons niet om ergens in te geloven; het nodigt ons uit om deel te nemen in een experiment om ons potentieel te ontdekken. Het voorziet ons van tools en informatie om te leven als onszelf. 

De oorsprong van Human Design

Human Design is een samensmelting van Astrologie, de Hindoeïstische chakraleer, de Joodse Kabbala, de Chinese I-Tjing, kwantummechanica, biochemie en genetica. Het werd in 1987  'doorgegeven' aan een Canadese ondernemer die naar Europa was vertrokken en besloot zich voor een aantal jaar op Ibiza te vestigen. Gedurende 8 dagen en nachten werd hij overspoeld over de structuur van het universum, mystieke systemen en de rol van de mensheid daarbinnen. Robert Alan Krakawer, vanaf dat moment Ra Uru Hu, werd achter gelaten met een enorme verzameling technische feiten en formules over de aard van de mens. De daarop volgende 25 jaar heeft hij gewijd aan het uitwerken van het Human Design systeem.


Een chart is opgebouwd uit verschillende elementen uit de bovengenoemde spirituele leringen. Bijvoorbeeld de 9 centers die ons het eerst opvallen op de kaart stellen de verschillende chakra's voor in ons lichaam. De poorten (cijfertjes) die je ziet in de centers zijn geïntegreerd vanuit de I-Tjing en hun uitwerking wordt bepaald door de stand van de planeten, de zon en de aarde op het moment van je geboorte en drie maanden daarvoor.

 

Human Design stelt dat er een wetenschappelijke verklaring is voor de invloed die planeten en hexagrammen (I-Tjing) op ons leven en ons karakter hebben. Deze impact wordt verklaard door neutrino's. Neutrino's zijn minuscule energiedeeltjes die geproduceerd worden door sterren. Ze bewegen door het Universum met een vergelijkbare snelheid als dat van het licht. Ze bewegen zich overal doorheen; zowel door planeten als door elke cel van ons lichaam. De informatie (energie) uit de 64 hexagrammen en de planeten worden opgeslagen door de neutrino's.

 

Ra kreeg door dat deze feiten nog niet door de wetenschap waren ontdekt op dat moment, maar een decennium later ontdekte Amerikaanse en Japanse wetenschappers dat neutrino's van samenstelling veranderen en dus wel degelijk een bepaalde inhoud moesten hebben. Ondanks hun minuscule omvang bleken neutrino's een massa te hebben, waardoor ze informatie kunnen transporteren.

 

De BodyGraph

De BodyGraph geeft een overzicht van onze unieke eigenschappen. De informatie, wordt berekend met je geboortedatum, tijd en plaats. De kaart laat zien welk type je bent, welke centers gedefineerd ofwel gevuld zijn met energie en welke poorten en kanalen bij jou 'geactiveerd' zijn. Met andere woorden op welke gebieden in het leven hebben we meer kans om geconditioneerd te raken, wat zijn onze unieke eigenschappen en talenten en waarvoor ben je gemaakt.

 

Een roadmap dus om door het leven te navigeren, om je unieke zelf te zijn.

 

Vier typen mens

Yeah right! Vier typen verdeeld onder 7 miljard mensen!
Ja. Vier. Waarvan één onderverdeeld in twee, vormen de basis van Human Design. Vijf dus eigenlijk. Elk van deze typen heeft een eigen strategie om ervoor te zorgen dat het leven in een flow verloopt; om op het pad te laten komen wat alleen voor jou bedoeld is.


Dit is het begin van de reis door jouw Human Design en ermee werken vergt oefening, want de meesten van ons zijn het niet gewend om te wachten op een uitnodiging (PROJECTOR), te reageren op wat voorbij komt (GENERATOR)
, te informeren (MANIFESTOR) of minimaal een maand te wachten op zekerheid over een besluit (REFLECTOR).

 

Elk type heeft een eigen voorgestelde strategie.
Je strategie is de 'regel' waarnaar je leeft waardoor je aantrekt wat voor jou bedoeld is.

 

Om de strategie van elk type te begrijpen is het belangrijk om eerst te ontdekken wat voor type je bent en wat je unieke bijdrage is in de samenleving. In het stukje hieronder of de buttons hiernaast kun je de vier typen vinden. 

 

Gevulde of lege centers

In Human Design werken we met 9 centers. De centers zijn gebaseerd op de chakra's die we kennen vanuit de hindoeïstische chakraleer, alleen zijn het er 9 in plaats van 7. Ons design heeft vier motor centra: het Wortel, het Sacraal, het Emotie en het Ego center. Drie bewustzijn centers: het Emotie, het Ajna en het Milt center.


Het Keel center, van waaruit we communiceren en manifesteren. Twee pressure centers: het Hoofd en het Wortel center. En het G center: hier bevindt zich de Magnatic Monopole, en werkt als een magneet. Het G center staat voor liefde in al haar vormen, we vinden hier ons wijdere zelf, richting in ons leven en liefde in de breedste zin van het woord.

Op de afbeelding zijn alle centers gedefinieerd (ingekleurd). Als een center in jouw chart gedefinieerd is, betekent het dat jij hier constante energie hebt stromen. Het is een bron waar je op kunt vertrouwen. Wat dat precies betekent, is afhankelijk van over welk center we praten. Bijvoorbeeld het sacral center levert 'werk energie', het milt center regelt ons immuunsysteem, onze intuïtie.

 

Als een center ongedefinieerd is, heb je er geen betrouwbare of constante energie lopen en word je gedefinieerd door anderen. De thema's die het center representeren, zijn in jouw leven niet op een contante manier aanwezig. Je hebt steeds opnieuw je weg hierin te vinden. Als je je er niet bewust van bent, raak je geconditioneerd door mensen in je omgeving die dit center wel gedefinieerd hebben. Je raakt ingekleurd door anderen en daarom is het heel belangrijk te weten bij wie je in de buurt wil zijn. Een leeg center kan een wijs center worden. Als je bijvoorbeeld een ongedefinieerd milt (spleen) center hebt, heb je de potentie heel wijs te worden op het gebied van heling. 

 

De weg naar binnen

In onze denk- georiënteerde samenleving van de afgelopen eeuwen zijn we vergeten waarom we een lichaam hebben. De meesten van ons proberen aansluitend beslissingen te nemen met ons hoofd terwijl ons lichaam is uitgerust met intuïtie, instinct en een diep weten waarmee we richting kunnen bepalen en kunnen voelen wat goed voor ons is. 
Je hebt vast wel eens dagen en nachten afwegingen gemaakt over dat huis, voor en tegen lijstjes gemaakt en weer opnieuw begonnen om vervolgens de beslissing om het huis wel of niet te kopen te nemen met je gevoel. Ons denken is een briljant instrument voor het verzamelen van informatie en alles op een rijtje te zetten. Om daarna alles los te laten en in te tunen op je Inner Authority

 

Je Innerlijke Autoriteit is iets anders dan je strategie. Strategie is specifiek gebonden aan welk type je bent. Een Generator reageert op wat voorbij komt. Een Manifestor moet haar omgeving informeren. Een Projector wacht op de juiste uitnodiging. Je kunt strategie zien als een algemene richtlijn om je aan te houden, zodat je aantrekt wat voor jou bedoeld is en niet opgebrand raakt. 

 

Inner authority verschilt per design en hangt niet samen met het type dat je bent. Je innerlijke autoriteit heb je om specifieker te 'voelen' wat goed voor je is of welke beslissing op dit moment bij je leven past. Je autoriteit hangt af van welke centers in je chart gedefinieerd zijn. 

"THE GREAT DILEMMA WITH TRANSFORMING CONSCIOUSNESS IS TRYING TO REASON WITH THE MIND THAT THOUGH IT MAY BE INTERESTING, IT SHOULDN'T BE IN CHARGE OF GUIDING LIFE. THIS IS AN ENORMOUS CHALLENGE."
- RA URU HU

© The Plant Folk 2023

Fotografie door Lisette Kreischer